رئیس اسبق اطلاعات ارتش تركیه : آمریكا مقابل تركیه و كشورهای اسلامی توطئه های مهمی را دنبال می كند

به گزارش بهمن یک ژنرال بازنشسته ترکیه با اشاره به نقش آمریکا در کودتاهای ترکیه اظهار داشت: آمریکا مقابل ترکیه و کشورهای اسلامی توطئه های مهمی را دنبال می کند.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل – آذر مهدوان: امروز ۱۶ جولای پنجمین سالگرد کودتای نافرجام ترکیه است که جریان فتح الله گولن با بهره گیری از نفوذی که در کادر ارتش ترکیه داشت، توانست شامگاه ۱۵ جولای کودتایی شکست خورده در این کشور راه بیندازد. هرچند کودتای ۱۵ جولای همچون تمام کودتاهای ترکیه با شکست همراه شد اما نقطه عطفی برای شروع یک رویداد سیاسی پسا کودتا در این کشور شد. برای اینکه بعد از اتفاق ۱۶ جولای سال ۲۰۱۶ هزاران نفر از کادر ارتش دستگیر و اخراج شدند. البته نه فقط ارتش بلکه هزاران نفر از کارکنان نهادهای قضائی، پلیس، ژاندارمری، سازمان اطلاعات، وزارت علوم، وزارت آموزش و نیز رسانه های خصوصی و دولتی اخراج و یا دستگیر و در پی آن نیز چندین شبکه تلویزیونی، سایت اینترنتی، روزنامه و مجله و انتشاراتی تعطیل شد.
اگرچه کشور ترکیه بعنوان کشوری کودتا خیز مطرح می شود و از زمان تأسیس جمهوری ترکیه از سال ۱۹۲۳ تابحال هشت کودتا و یا اقداماتی مشابه کودتا تجربه کرده است اما کودتای ۲۰۱۶ نشان داد که آمریکا مهم ترین دولتی است که با پشتیبانی از فتح الله گولن قصد ضربه زدن به دولت ترکیه را داشته و دارد. تا جایی که با گذشت پنج سال از این کودتا آمریکا حاضر نشده فتح الله گولن را بعنوان عامل اصلی این حادثه تسلیم دولت ترکیه کند. همین موضوع نیز نقطه شروع تنش میان آنکارا و واشنگتن شده است؛ تا حالا هر دو کشور بر سر مسائل منطقه ای به ویژه روابط آنکارا با تهران و مسکو اختلافاتی را تجربه می کنند.
خبرنگار مهر، با هدف بررسی دلیلهای کودتاخیزی ترکیه و مخالفت آمریکا با دولت ترکیه گفتگویی را با «اسماعیل حقی پکین» رییس اسبق اطلاعات ستاد کل ارتش ترکیه، سپهبد بازنشسته و کارشناس سیاسی و نظامی انجام داده است که در ادامه از نظر می گذرد:
* همانطور که می دانید ترکیه نه فقط در سال ۲۰۱۶ بلکه قبل تر نیز کودتاهایی در تاریخ های مختلف تجربه کرده است. چالش های اصلی در سیستم نظامی و سیاسی ترکیه که شرایط را برای اقدام کودتا مقابل دولت ترکیه مهیا می سازد چه چیزهایی است و آیا باتوجه به تغییراتی که در سیستم سیاسی و قانون اساسی این کشور بعد از سال ۲۰۱۶ اعمال شد باز احتمال کودتایی دیگر در آینده وجود دارد؟
مهم ترین دلیل انجام برخی کودتاها در ترکیه ارتباط میان ارتش و سیاست است. شاید هم به خاطر این که نتوانسته ایم دموکراسی را بطور کامل در داخل کشور پیاده نماییم فضا برای کودتا شکل می گیرد.
در حالی که در کشورهای دموکراسی ارتش تحت امر و کنترل کادر سیاسی است و در مقابل کادر سیاسی نیز به عملکردهای حرفه ای ارتش احترام می گذارد. بدین سبب ارتش و سیاست هر کدام جدا از هم وظیفه خودرا انجام می دهند. اما ارتش هر کشور هر اقدام امنیتی که انجام می دهد این را در نظر دارد که تحت نظارت و کنترل سیستم سیاسی آن کشور باشد. این نظریه اصلی در سیستم نظامی و سیاسی همه کشورهاست اما سیستم ترکیه برخلاف این نظریه عمل می کند برای اینکه از زمانی که کشور ترکیه تأسیس شده مردم ارتش را ناجی خود می دانند و آنرا در جایگاهی متفاوت و بالاتری تصور کرده اند.
همین نگرش باعث شده ارتش ترکیه هم از طرف برخی جریان های داخلی و هم از طرف برخی جریان های خارجی دستخوش تغییراتی شود تابحال هر جریانی که از سیاست موجود رضایت نداشته از ارتش برای تغییر حکومت بهره برده است.
در این خصوص دولت آمریکا که می خواهد ترکیه تحت منافع خودش هدایت شود مسیر را برای هرگونه عملیات و کودتا در ترکیه هموار ساخته است. متأسفانه دولت آمریکا نقش فعالی در تحریک ارتش، نظامیان و فرماندهان ترکیه داشته است.
حضور گروه های اطلاعاتی آمریکا در تمامی کودتاهای ترکیه موضوعی غیر قابل انکار است. احتمال کودتاهای دیگری وجود دارد که همچنان نیاز به اتخاذ تدابیری برای مقابله با نفوذ آمریکا است.
اگر سیستم اطلاعاتی ترکیه روی این مساله هوشمندانه فعالیت کند دیگر شاهد کودتا در این کشور نخواهیم بود. ضمناً، آنچه نباید فراموش نماییم این است که ایالات متحده آمریکا همچنان به عملیات مخفیانه مقابل ترکیه ادامه می دهد. این عملیات شامل فعالیت سیاسی، سوءقصدها و کودتاها است.
*با نگاه اجمالی به کودتای ۲۰۱۶ در می یابیم که سازمان فتح الله گولن نفوذ گسترده ای در ارتش ترکیه داشته است که می توان گفت این روند بیشتر در دوره حزب عدالت و توسعه بوده است. چرا جریان فتح الله گولن از در خصومت مقابل دولت ترکیه وارد می شود؟
متأسفانه سازمان گولن بعنوان عامل کودتای ۱۵ جولای ۲۰۱۶ توانسته سازمان یابی همه جانبه ای در نیروهای مسلح ترکیه داشته باشد. هر چقدر هم که مقصر اصلی در این سازمان یافتگی نیروهای مسلح ترکیه باشد حزب حاکم نیز سهم داشته است برای اینکه مسیر را برای فعالیت طریقت هایی مانند فتح الله گولن همراه کرده بود.
فتح الله گولن و سازمان او ابزاری برای آمریکاست که قصد سهیم شدن در قدرت سیاسی ترکیه را داشتند. هدف اصلی طراحی سیاست داخلی و خارجی ترکیه در محور سیاست آمریکا و تحت کنترل درآوردن دولت این کشور توسط آمریکا است. هدف از کودتا نیز شروع یک جنگ داخلی و ایجاد محیطی برای مداخله و دستیابی به این هدف آمریکاست.
*همانطور که می دانید با وجود این که ترکیه خواهان استرداد فتح الله گولن بود اما آمریکا تا به امروز با این درخواست مخالفت می کند. این مساله نشان میدهد که واشنگتن از جریان گولن حمایت می کند. اختلافات اصلی آمریکا با دولت ترکیه از پیش از کودتا تا به امروز چه بوده است که حتی خواهان سرنگونی دولت آنکارا است؟
آمریکا نه فقط در استرداد فتح الله گولن اقدامی نمی کند بلکه دیگر عاملان کودتا را نیز نه از طرف آمریکا و نه از طرف اروپا به دولت ترکیه تحویل نمی دهد.
واقعیت این است که آمریکا از فتح الله گولن مقابل ترکیه بهره می جوید و این مساله نشان میدهد که آمریکا مقابل ترکیه و کشورهای اسلامی پروژه های مهمی را دنبال می کند. آمریکا به جهت اینکه بتواند ترکیه را تحت کنترل در آورد از سازمان گولن و سازمان های مشابه آن حمایت و استفاده خواهدنمود. ائتلاف هایی که اکنون در منطقه مقابل ترکیه تشکیل می شود در قالب همان پروژه آمریکا هست.

منبع: